České klasiky v jejich zdravé verzi

Jak víme, česká kuchyně nemá zrovna zdravé tradiční pokrmy. Je založená především na kalorických omáčkách, knedlících a tučném masu.

Já jsem pro vás přípravila pár receptů na pokrmy, které my, Češi, rádi jíme, a u kterých se nemusíte bát, že překročíte svůj kalorický příjem.


OVOCNÉ KNEDLÍKY

na 5 menších knedlíků:

  • 100 g (špaldové) krupice
  • 100 g (nízkotučného) tvarohu ve vaničce
  • oblíbené sladidlo
  • čerstvé ovoce (mražené nedoporučuji)

Krupici s tvarohem a sladidlem smíchejte lžící v těsto, nepřidávejte už žádnou tekutinu.

Poté si vždy namočte ruce do studené vody, udělejte placku, položte na ni ovoce a zabalte do knedlíku (já dala borůvky). Knedlíky vhoďte do vroucí vody, počkejte, až vyplavou na hladinu, a pak je ještě cca 1,5 minuty (podle velikosti) povařte.

Podávala jsem s bílým jogurtem smíchaným s vanilkovým flavdrops a posypala sypkým sladidlem příchuti marcipán od Franky’s Bakery.

 

 

ŘÍZEK S BRAMBOROVOU KAŠÍ

na 1 porci:

  • 150 g kuřecích prsních řízků bez kosti
  • 60 g bílého jogurtu (já použila Skyr a doředila trochou vody)
  • 50 g syrové polenty
  • 150 g brambor
  • sůl

Prsní řízek omyjeme, odřízneme všechen viditelný tuk a šlachy a opatrně jemně naklepeme, aby se maso nerozpadlo.

Připravíme si 2 hluboký talíře – v jednom budeme mít jogurt, který osolíme a popř. i okořeníme dle chutí a v druhém polentu. A klasicky řízek obalíme v jogurtu a pak v polentě. Položíme na plech s pečícím papírem a vložíme do předem předehřáté trouby na 175°C a pečeme cca 20 minut. V průběhu pečení řízek jednou otočíme.

Mezitím, co se nám peče řízek, si připravíme bramborovou kaši. Brambory oškrábeme, omyjeme, nakrájíme na malé kousky a dáme vařit do osolené vody. Vaříme do měkka, cca 15 minut. Poté vodu slijeme, pozor, necháme trošku vody a tyčovým mixérem rozmixujeme na kaši.

 

BÁBOVKA

  • 300g špaldové hladké mouky
  • 3 vejce
  • oblíbené sladidlo (já použila vanilkový flavdrops)
  • 30g vanilkového proteinu
  • 200g nízkotučného tvarohu ve vaničce
  • 100g Goldessy (light) nebo jiného neochuceného pomazánkového másla
  • 7g prášku do pečiva
  • 10g kakaa
  • 200 ml mléka

Vejce vyšleháme se sladidlem, tvarohem a Goldessou. Postupně přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a proteinem společně s mlékem. Přilejte trochu mléka/vody na zředění. Těsto by ale mělo být spíš hustší.

3/4 těsta nalijeme do (silikonové) formy a do zbytku těsta vmícháme kakao. Tuto tmavou směs nalijeme navrch. Vložíme do předehřáté trouby na 170°C a pečeme cca hodinu až hodinu a čtvrt.

 

VEPŘOVÉ NA „SMETANĚ“ S KARLOVARSKÝM KNEDLÍKEM

na 1 porci:

KARLOVARSKÝ KNEDLÍK

  • 1 celozrnný toustový chléb
  • 50 ml mléka
  • 50 g špaldové hladké mouky
  • 1 bílek
  • 1/2 lžičky pdp
  • špetka soli
  • petrželka

„SMETANOVÁ“ OMÁČKA

  • 100 g vepřového libového masa
  • 50g Goldessy light nebo jiného pomazánkového másla bez příchuti (Philadelphia, Gervais)
  • 1 menší cibule
  • 1 lžička oleje (řepkový, olivový)
  • sůl
  • pepř

Nejdříve si na lžičce oleje osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, poté přidáme kousky vepřového masa, necháme zatáhnout, přidáme trošku vody a necháme pod pokličkou dusit doměkka.

Mezitím si připravíme knedlíky. Toustový chléb nakrájíme na kostičky, hodíme do hrnku, přilijeme k nim mléko a necháme nasáknout. Poté přidáme všechny ostatní ingredience, pořádně promícháme a dáme do mikrovlnky na cca 2-3 minuty. Musíte to ale hlídat, aby těsto nevyletělo nebo naopak, aby nebyl knedlík moc vysušený. Poté vyklopíme a nakrájíme.

 

DUKÁTOVÉ BUCHTIČKY

Odkaz na recept zde: Dukátové buchtičky BEZ KYNUTÍ

 

Přesto, naše kuchyně je tradiční a nelze ji ničím nahradit. Proto si ji neodpírejte. Klidně si dopřejte pořádné kynuté knedlíky nebo smažený řízek s bramborovou kaší. Jen ne každý den 🙂

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.