Cuketa a její využití v kuchyni

Cuketa je pro mě taková superpotravina a to z několika důvodů: cuketa je super v tom, že nemá žádnou chuť, takže ji můžeme použít jak do slaných, tak i do sladkých jídel.
Výborně zasytí, protože obsahuje 91% vody, dělá jídlu větší objem, avšak s malou kalorickou hodnotou a má vysoké množství vlákniny a minerálů.

A proto má pořád své místo u mě v lednici 🙂


Sepíšu vám své oblíbené recepty s cuketou:

SNÍDANĚ

  • cuketa do ovesné kaše

klasicky si připravte ovesnou kaši jak jste zvyklí, jen do ní přidejte cca půlku najemno nastrouhané cukety a povařte. Cuketa přidá kaši na objemu a zvýší kalorickou hodnotu kaše jen cca o 20 kcal. Chuť vaší kaše se nezmění, jen trochu zezelená, ale na to neumřete 😀

 

 

můj tip, jak ji dělám já:

do hrnce nasypu 60g jemných ovesných vloček (kupuji v Lidlu), přidám 150g najemno nastrouhané cukety (i se slupkou-v ní je totiž nejvíce vlákniny a vitamínů!), půl lžičky soli a vařím do zhoustnutí.
Poté ještě do horké kaše vmíchám 30g vanilkového proteinu. Už nijak nesladím – protein kaši osladí dostatečně 🙂

  • brownies

recept na něj najdete zde: Cuketové brownies bez lepku


OBĚDY/VEČEŘE

  • cuketové špagety

Na výrobu cuketových špaget můžete použít škrabku na brambory, nůž, struhadlo nebo třeba spiralizér. Jedním z těchto náčiní náškrábejte cuketu na tenké nudličky. Připravit si je potom můžete třemi způsoby – v mikrovlnce, na pánvi nebo je uvařte v hrnci.

Pokud si zvolíte připravu v mikrovlnné troubě, dejte nudličky do talíře, promíchejte se lžící olivového oleje a trošku osolte, přikryjte je potrávinářskou fólií (nezabalte úplně, jen tu folii na něj položte) a pečte na nejvyšší výkon cca 2 minuty do změknutí.

Pokud se je rozhodnete vařit, dejte je do osolené vody a vařte cca 2 minuty do změknutí, poté zceďte.

Nejchutnější způsob přípravy je na pánvi – na pánev nalijeme lžící olivového oleje a nudličky restujeme cca 7 minut do změknutí.

Cuketové špagety můžete servírovat například s kuřecím masem, krevetami, masovými koulemi apod. Je to skvělá náhrada normálních těstovin, pokud držíte sacharidové vlny,  máte den s nižšími sacharidami nebo jíte paleo.

 

 

  • cuketová pizza

Na těsto potřebujete:

  1. 2 středně velké cukety (najemno nastrouhané a vymačkané)
  2. 2 vejce
  3. 200g nastrouhaného Eidamu
  4. koření dle chuti

Vše smíchat a dát péct do vyhřáté trouby na 180st. na 1o min., poté vytáhněte, poklaďte tím, co máte na pizze rádi a pečte dalších cca 15 minut.

  • cuketové bramboráky

Na 5 bramboráku smíchejte:

  1. 20g špaldové/žitné mouky
  2. 250g najemno nastrouhané a pořádně vymačkané cukety
  3. 1 vejce
  4. 20g nastrouhaného Eidamu
  5. koření (já použila sušený česnek a sůl).

Z těsta udělejte lžící na plech vyložený pečícím papírem 5 bramboráků a pečte na 180st. 20-30 minut. 

  • grilovaná cuketa

Grilovanou cuketu si dělám občas jako přílohu k masu, ale můžete si ji připravit také jako předkrm nebo prostě jen tak k televizi 😉

Recept je teda hrozně složitý… 😀 Nakrájejte cuketu na středně silná kolečka, okořeňte dle libosti a grilujte na kontaktním grilu nebo na pánvi na trošce olivového oleje.


K TELEVIZI

  • cuketové chipsy

cuketu nakrájejte na co nejtenčí kolečka, pokapejte (olivovým) olejem (já použila olivový olej ve spreji-super pomůcka), okořeňte dle libosti a pečte v předehřáté troubě na 100st. po dobu cca 1 hodiny.

 

 

  • cuketové jednohubky

Troubu si předehřejte na 180 st. Cuketu omyjte a nakrájejte na cca 0,5 cm kolečka. Položte je na plech s pečícím papírem. Na kolečka namažte kečup, posypte kořením (já použila česnekové koření a koření grilovaná zelenina) a posypte nastrouhaným sýrem (Eidam, parmezán,…) Pečte 15-20 minut.

Cuketové jednohubky jsou moje oblíbená rychlovka. Mají jen minimální množství kalorií, přitom jsou chuťově výborné a hodí se i jako občerstvení pro hosty.

 

  • cuketové pesto

 

Cuketové pesto často používám na dochucení těstovin, příprava trvá asi 10 minutek.
Potřebujete:

  1. 100g cukety
  2. 15g kešu oříšků
  3. 5g mandlí
  4. 30g parmezánu
  5. čerstvou bazalku
  6. 2 lžíce olivového oleje
  7. sůl

Cuketu osolíme a důkladně vymačkáme. Pak už jen všechny suroviny včetně vymačkané cukety dáme do mixéru a mixujeme dokud nevznikne jemná cuketová omáčka. Případně můžeme ještě dosolit.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.