Domácí hamburger – bulky a burger

Porce
4

Doba přípravy
2 h 15 minut

Náročnost (1-5)
3


Nutriční hodnoty na 1 porci

474 kcal – 33 g B – 60 g S – 10 g T


Suroviny

Housky:

  • 350 g hladké špaldové mouky
  • 1 lžíce sušeného droždí
  • 1 lžíce cukru (kvůli kvásku)
  • 1 lžička soli
  • 1 velké vejce
  • 12 g olivového oleje
  • 120 ml teplé vody

Burger:

  • 400 g mletého hovězího masa 5 % tuku
  • 1 vejce
  • oregáno
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy

  1. Nejdříve důkladně rozmícháme sušené droždí v teplé vodě dokud se droždí úplně nerozpustí.
  2. V druhé míse smícháme vejce, olej, cukr a sůl.
  3. Poté přidáme rozpuštěné droždí a vše důkladně promícháme.
  4. Nakonec přidáme mouku a rukama vypracujeme v průžné a trochu lepivé těsto.
  5. Těsto v míse zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout cca 1 hodinu.
  6. Po vykynutí těsto rozdělíme na 4 díly a vytvarujeme hezké pravidelné houstičky, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem.
  7. Housky na plech zakryté utěrkou necháme ještě dalších cca 20-30 minut kynout.
  8. Poté je potřeme částí rozšlehaného vejce a můžeme posypat semínky, mákem nebo třeba hrubozrnnou solí.
  9. Bulky pečeme na 180°C 15-20 minut.
  10. Zatímco se bulky pečou, připravíme si burgery.
  11. V misce smícháme mleté maso se zbytkem vejce, osolíme, opepříme a přidáme oregáno.
  12. Rukama tvoříme 4 pravidelné burgery, které opečeme z obou stran na sucho na pánvi.
  13. Upečené housky necháme na mřížce vychladnout, poté je podleně rozřízneme, na sucho opečeme na pánvi, a pak už jen plníme čím chceme.
  14. Já jsem jednu půlku namazala kečupem, druhou hořčicí, na burgera jsem položila plátek Goudy, listový salát a cibuli.

Pokud recept vyzkoušíte, nezapomeňte se pochlubit fotkou na Instagramu a označit mě, ať mi to neuteče! 🙂

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.