Míša dort z fazolí – bez lepku

Míša dort, kde hlavní ingrediencí jsou červené fazole. Možná to zní divně, ale pokud si necháte tuto informaci pro sebe, nikdo nepozná, že tam vůbec nějaké fazole jsou 😀

Výhodou je, že po jednom kousku dortu budete opravdu syti, protože nejenom, že obsahuje velké množství bílkovin, ale fazole obsahují vysoké množství vlákniny (jedna plechovka až 16 g). A to je opravdu hodně na to, že denní příjem vlákniny by měl být cca 30 g. A právě bílkoviny a vláknina navozují pocit sytosti.

Takže pokud do vašeho jídelníčku pravidelně nezařazujete luštěniny (jako třeba já), tohle je skvělý způsob jak je do něj (chutně) zařadit.


A jak je na tom 1 porce (1/4) s makroživinami?

368 kcal – 28 g B – 25 g S – 14 g T

Na 30 cm kulatou formu potřebujete

na korpus:

  • 1 plechovku červených fazolí ve slaném nálevu (255 g)
  • 2 vejce
  • 1 velký banán (140 g)
  • 30 g čokoládového proteinu
  • 30 g kakaa
  • 5 g kypřicího prášku
  • + kokos a kokosový olej na vymazání

na krém:

  • 250 g nízkotučného tvarohu ve vaničce
  • 50 g bílého hustého jogurtu (řecký jogurt, Skyr)
  • 10 g kokosového oleje
  • sladidlo dle chuti

na polevu:

  • 100 g kvalitní vysokoprocentní čokolády
  • 15 g kokosového oleje

 

Fazole pořádně propláchneme ve studené vodě od nálevu, dáme do mísy a k nim přidáme všechny ostatní suroviny (protein, banán, kakao, kypřicí prášek a vejce) a rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého těsta.

To nalijeme do kulaté dortové formy vymazané kokosovým olejem a vysypané strouhaným kokosem a vložíme do předem předehřáté trouby na 180°C a pečeme cca 20 minut. 

Mezitím si připravíme krém vyšleháním tvarohu, jogurtu, rozpuštěného kokosového oleje a sladidla.

Na vychladlý korpus dáme krém a vložíme na chvilku do ledničky. Čokoládu s olejem rozpustíme v mikrovlnce a dort polijeme a vložíme znovu do ledničky alespoň na 2 hodiny. Poté můžeme servírovat 🙂

 

Komentáře
  1. Stana napsal:

    Chuťově velice dobrý. Do těsta jsem dal jeden menší banán navíc. Dort který není moc sladký a přesto všem chutnal.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.