Proteinové kynuté koláče

Taky tak milujete kynuté těsto? Já hrozně moc, ale nedělám ho moc často, protože mě nebaví to dlouhý kynutí 🙂 …a proto v mých receptech najdete zatím jen jeden recept z kynutého těsta – a to Špaldové koblihy pečené v troubě, takže jsem se rozhodla upéct tentokrát kynuté koláče.

Jsou to PROTEINOVÉ kynuté koláče, protože jsem do těsta přidala proteinový prášek, ale lze ho vynechat. Slouží tu jen pro doplnění bílkovin.

 

 

na 9 koláčů potřebujeme:

  • 30 g vanilkového proteinu
  • 10 g sušeného droždí
  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 100 ml mléka
  • 15 ml řepkového / kokosového oleje
  • špetka soli
  • oblíbené sladidlo (já použila kapky flavdrops – vanilkové)

na tvarohovou náplň:

  • 125 g tvarohu (půl vaničky)
  • 1 lžička pudinkového prášku
  • oblíbené sladidlo

 

na makovou náplň:

  • 100 g mletého máku
  • 150 ml mléka
  • oblíbené sladidlo

 

na jablečnou náplň:

  • 2 jablka
  • 1 lžíce pudinkového prášku
  • oblíbené sladidlo

Mouku smícháme se sušeným droždím a poté už jen přidáme všechny ostatní suroviny a rukama vypracujeme v nelepivé těsto. Pokud se těsto bude lepit, přidejte více mouky.

Těsto dáme kynout do vodní lázně – do hrnce nalijeme vroucí vodu, na něj položíme přeloženou utěrku, na ni mísu s těstem, které překryjeme také utěrkou.

Těsto necháme kynout cca 1 hodinu.

Vykynuté těsto rozdělíme na cca 9 dílů (podle toho, jak vám to vyjde) a uválíme pomocí rukou kuličku. Takto zpracujeme celé těsto. Kuličky přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a na každou kuličku zatlačíme pomocí menší skleničky, abychom vytvořili důlek s okraji. Důlky plníme připravenou směsí. Nakonec koláče potřeme rozšlehaným vejcem.

Koláče pečeme na 180°C 25 – 30 minut. Pár minut před dopečením už je radši zkontrolujte, abyste je nepřismahli 🙂

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.