Makový závin ze dvou surovin

Rychlý, jednoduchý, výborný…takhle bych popsala tenhle makový závin.

Samotné těsto se skládá jen ze dvou surovin, makovou náplň si pak můžete upravit – namísto sušených švestek rozmixovat rozinky nebo třeba datle.

Nebo ovoce vynechat úplně a k máku přidat tvaroh nebo ricottu. To už je na vás. Mě osobně ale chutná tahle maková náplň nejvíc 🙂

 


 

Na těsto potřebujete:

  • 100 g hladké špaldové mouky
  • 100 g neochuceného pomazánkového másla (light) – např. Goldessa, Philadelphia, Gervais,…

Na náplň:

  • 50 g mletého máku
  • 100 ml mléka
  • 40 g sušených švestek / rozinek
  • 20 g vanilkového proteinu (nemusí být – slouží tu pro doplnění bílkovin)
  • sladidlo dle preferencí (já použila vanilkové kapky flavdrops)

Mouku s pomazánkovým máslem rukama vypracujte v hladké, nelepivé těsto a dejte stranou na chvíli odpočinout.

Mezitím si připravte makovou náplň – švestky nebo rozinky s trochou horké vody rozmixujte tyčovým mixérem. V kastrůlku smíchejte mák s mlékem a chvilku povařte, dokud se mléko nevypaří. Poté makovou směs přidejte k rozmixovaným švestkám, (přidejte protein) a sladidlo a vše smíchejte.

Těsto na závin vyválejte na pečícím papíře pomocí potravinové fólie na co nejtenčí plát. Naneste na něj makovou směs a srolujte. Konce zahněte a štrúdl rukou trošku stlačte, aby byl širší 🙂 Jen pozor, ať se neroztrhne.

 

Závin položte na plech vyložený pečícím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a vložte do předehřáté trouby na 170 stupňů a pečte 20-30 minut. V průběhu pečení ještě jednou pomažte vejcem. Po vytáhnutí z trouby přeložte přes závin mokrou utěrku, aby nebyl na povrchu tvrdý.

Na závěr jsem ještě posypala kokosovou moukou pro „cukrový efekt“ 🙂

Dobrou chuť!

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.