Špaldové koblihy pečené v troubě

1 kobliha má:

282 kcal – 11 g B – 43 g S – 6 g T       

v porovnání s kupovanou:                                                                      

378 kcal – 6 g B – 54 g S – 15 g T

na 5 velkých koblih:

  • 300 g hladké špaldové mouky
  • 15 g sušeného droždí
  • 1 vejce
  • 70 g řeckého jogurtu Milko
  • 20 g řepkového oleje
  • 100 ml vlažného mléka
  • oblíbené sladidlo (já použila vanilkový flavdrops)

Mouku se sušeným droždím smícháme a poté přidáme ostatní suroviny. Dobře rukama propracujeme – kdyby se těsto lepilo, přidáme trošku mouky.

Připravíme si vodní lázeň – do hrnce nalijeme horkou vodu, zakryjeme utěrkou, na to položíme mísu s těstem, které také přikryjeme utěrkou. Takto ho necháme kynout jednu hodinu.

Zatímco se nám těsto kyne, připravíme si náplně. Já jsem si udělala pudinkovou z:

  • 100 ml mléka
  • 50 ml vody
  • 10 g vanilkového pudinkového prášku
  • oblíbené sladidlo

Mléko přivedeme k varu, v hrnečku si smícháme vodu s pudinkovým práškem a do vroucího mléka vlijeme pudinkovou směs. Mícháme do zhoustnutí – cca 1-2 minuty. Pudink za občasného míchání necháme vychladnout a nakonec osladíme.

Další koblihy jsem plnila marmeládou se sníženým obsahem cukru, (tyto marmelády najdete např. v Kauflandu), a proteinovou pomazánkou. Vybírejte kvalitní, ideálně s vysokým obsahem bílkovin a co nejmenším obsahem cukru. Já plnila proteinovou oříškovou pomazánkou od Barebells, která chutná ještě lépe než Nutella, a která má na 100 g:

22 g B – 33 g S (7 g cukru) a 38 g T

Vykynuté těsto vyválíme na lehce pomoučněné ploše plát cca 1 cm vysoký a vykrajovátkem nebo pomocí velkého hrnku vykrajujeme kolečka, která pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Na polovinu koleček poklademe náplně a druhou polovinou přikryjeme a jejich kraje prstama stlačíme, aby nám náplň nevytekla. Troubu si zapneme na 170 stupňů a koblížky necháme na plechu ještě kynout dokud se nám trouba nerozehřeje.

Poté koblihy vložíme do trouby a pečeme 10 – 15 minut (až jsou na povrchu zlatavé). Ihned po vytáhnutí z trouby překryjeme vlhkou utěrkou, aby na povrchu koblížky krásně změkly. Nakonec můžeme koblihy „pocukrovat“ kokosovou moukou.

Nechte si chutnat!

Komentáře
  1. Eva napsal:

    Tak jsem zkusila Váš recept. Rodinu jsem namotivovala na koblihy 🙂 Mám dobrou a špatnou zprávu, začnu tou špatnou – jako koblihy to nechutná, ani nevypadá. Ta dobrá je, že nám, co oceňujeme každý zdravější recept, to chutná. Děti to sice nejedly, ale já jsem si pochutnala 🙂 Díky

    • Lenka napsal:

      Děkuju za komentář 🙂 Je pravda, že u nás doma to taky nejedli, protože jsou bohužel zvyklí jen na přeslazené a tučné koblihy a celkově „junk food“ , takže jsem se hold „obětovala“ a snědla všechny sama 😀 Určitě by to šlo udělat tak, aby to chutnalo víc jako kobliha, ale já se to vždycky snažím udělat co nejvíce zdravé a makrofriendly (s co nejlepšíma makroživinami).

      Mě chutnaly moc a jsem hrozně ráda, že Vám také! 🙂 Lenka

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.